zaterdag 5 november 2011

Extra bezuinigingen en val van het kabinet?

In september 2011 is op Prinsjesdag de begroting voor volgend jaar bekend gemaakt, waarbij werd uitgegaan van een begrotingstekort van 2,9 procent. Dat was net laag genoeg om niet opzoek te hoeven gaan naar extra bezuinigingen. De vooruitzichten voor de economie zijn echter verslechterd en een hoger tekort is onvermijdelijk.

In de Macro Economische Verkenningen (MEV) van september ging het CPB nog uit van een groei van de economie met 1 procent in 2012. Inmiddels is duidelijk dat we dat niet gaan redden. De barometer van z24.nl denkt zelfs dat we nu al in een recessie zitten. Het tijdschrift The Economist is iets optimistischer en verwacht 0 procent groei komend jaar. Het begrotingstekort loopt daarmee op tot tegen de 4 procent als er geen extra maatregelen worden genomen.

Het kabinet heeft zich gecommiteerd aan het automatisch doorvoeren van extra bezuinigingsmaatregelen zodra het begrotingstekort te veel wordt overschreden. De PVV heeft echter aangegeven niet bereid te zijn om in te stemmen met nog meer bezuinigingen. Als beide daaraan vast houden valt de regering.

Opvallend is de huidige stilte rond deze problemen ondanks dat we ze duidelijk zien aankomen. Het is wachten tot de bom inslaat en het politieke getouwtrek losbarst. Maar hiermee weet u alvast dat zich een dergelijk schouwspel onvermijdelijk zal gaan voltrekken.