zaterdag 21 april 2012

Nederland verliest triple A kredietbeoordeling

Nederland verliest waarschijnlijk haar triple A status door het uit elkaar vallen van de regering. Daarmee volgen we Frankrijk en Oostenrijk die eerder dit jaar hun triple A status in moesten leveren vanwege de problemen met de begroting en de aanhoudende crisis in de Eurozone.

Er zijn op dit moment in de Eurozone nog vier landen met een triple A kredietbeoordeling -Duitsland, Finland, Luxemburg en Nederland. Vorig jaar en begin dit jaar is de rating van de meeste Europese landen al met meerdere stappen verlaagd door de drie belangrijkste kredietbeoordelingsbureaus -Standard & Poors (S&P), Moody's en Fitch. Spanje heeft inmiddels dezelfde rating als China, en Portugal als Brazilie. Om maar niet over Griekenland te spreken.

De kredietwaardigheid van een overheid hangt af van hoe waarschijnlijk het is dat de overheid haar leningen kan terugbetalen. Dit hangt samen met de hoogte van de staatsschuld, de tekorten op de begroting, de toekomstige groeiverwachtingen en de politieke situatie. Het moge duidelijk zijn dat op al deze vier punten Nederland er slecht voor staat nu het kabinet is gevallen.

Fitch heeft eerder deze maand aangegeven binnenkort opnieuw naar de kredietstatus van Nederland te kijken. En ook de overige kredietbureaus zullen Nederland op de agenda zetten. Anticiperend op een mogelijke afwaardering zullen investeerders een hogere rente vragen op Nederlands staatspapier.

Lees ook "Nederland gered van de afgrond".
Lees ook "Verkiezingen - 3% regel onzinnig, heeft Wilders gelijk?".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten