zaterdag 21 april 2012

Verkiezingen - 3% regel onzinnig, heeft Wilders gelijk?

Zeg maar dag tegen die triple A rating. Eind vorig jaar waarschuwde ik er al voor, het kabinet is gestruikeld over extra bezuinigingsmaatregelen. Volgens de nieuwe verkiezingsleus van Wilders wil hij niet voldoen aan de 3% van de dictators uit Europa. Heeft hij een punt?


Volgens de directeur van het Centaal Planbureau Coen Teulings, en met hem vele andere economen, is het niet goed voor de economie om in tijden van recessie hard te bezuinigen. Bijvoorbeeld het verhogen van de belastingen zoals de BTW, raakt consumenten direct in hun portemonnee en leidt daarmee tot een lager consumentenvertrouwen en uitgaven. Dit is slecht voor de economische groei. Ook het terugschroeven van de overheidsuitgaven aan bijvoorbeeld nieuwe investeringen heeft een negatief effect op de economie. 

De meest recente World Economic Outlook van het IMF laat ook zien dat het bezuinigen in tijden van recessie extra hard aankomt, en dat de bezuinigingen de staatsschuld niet terugbrengen maar zelfs kan doen toenemen. De bezuinigingen zijn zo nadelig voor de economie, dat de economie sneller krimpt dan de staatsschuld. De ratio schuld/economie stijgt daardoor in plaats van dat die omlaag gaat.

En de financiele markten dan? De vrees is dat de Nederlandse overheid meer moet gaan betalen voor haar leningen, de staatsschuld/staatsobligaties. Financiele markten zouden het vertrouwen in Nederland verliezen als ze niet aan de 3% kunnen voldoen. De angst is dat ze in de toekomst de enorme schuldenberg niet kan terugbetalen.

Maar zegt Coen Teulings, het is inderdaad belangrijk om de financiele markten gerust te houden, maar dat doe je door te hervormen. Dat wil zeggen hervormingen doorvoeren die de economie weerbaarder maken op de middellange en lange termijn. Denk aan de WW aftrek verkorten, de hypotheekrenteaftrek afschaffen en de pensioenleeftijd eerder te verhogen. Dat lijkt echter politiek niet verkoopbaar.

De investeerders zullen niet blij zijn met de laatste ontwikkelingen. De rente gaat oplopen, en waarschijnlijk verliezen we onze triple A (AAA) status. 

Gek genoeg is dat positief nieuws voor de pensioenfondsen. Die hoeven minder vermogen aan te houden ten opzichte van hun verplichtingen.

Lees ook "Nederland gered van de afgrond".
Lees ook "Nederland verliest triple A kredietbeoordeling". 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten