woensdag 16 mei 2012

Griekenland stap dichterbij euro exit

De eerste signalen dat Griekenland op weg is naar het loslaten van de euro verschijnen in de media. Langzaam worden de banden tussen de rest van de eurozone en Griekenland doorgeknipt. Dat realiseert de Griekse bevolking zich ook en haalt afgelopen week massaal haar geld van de bank. Deze run op de banken kan Griekenland uit de euro duwen.

Maandag verscheen in het Financiele Dagblad het bericht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de financiering aan vier Griekse banken had stopgezet. Dit werd vandaag door anonieme bronnen bevestigd.

Het zou gaan om banken die niet langer solvabel zijn, ze hebben een negatief eigen vermogen. Volgens de regels van de ECB mag ze geen geld verstrekken aan dergelijke banken.

De banken moeten in plaats van bij de ECB nu aankloppen bij de Griekse centrale bank voor noodleningen. Het risico op een faillissement van de banken komt daardoor bij de Griekse centrale bank te liggen.

Dat de Griekse banken dreigen om te vallen heeft te maken met de 'vrijwillige' afschrijving op Griekse staatsleningen, waar de Griekse banken veel van op de balans hadden staan. Maar daarnaast halen ook steeds meer mensen hun geld bij de Griekse banken vandaan.

Wanneer Griekenland uit de euro zou stappen en een nieuwe drachme in zou voeren, dan worden alle tegoeden die bij de nationale banken staan omgezet in de nieuwe munt. Deze is echter een stuk minder waard dan de euro, waardoor de waarde van je tegoeden direct ongeveer halveren.

Om dat te voorkomen kun je als Griek beter nu direct al je geld van de bank afhalen en op een bank in bijvoorbeeld Duitsland of Nederland zetten. Bij de invoering van een nieuwe munt is dan je (spaar)geld veilig.

Sinds de verkiezingen en de vele suggesties in de media dat Griekenland op een exit afstevent hebben veel Grieken besloten om het zekere voor het onzekere te nemen en hun geld op te nemen. Per dag vloeit er zo'n 100 miljoen euro uit het Griekse financiele systeem, bij elkaar meer dan een miljard alleen al sinds de verkiezingen.

Het verlies aan deposito's is funest voor de Griekse banken die daarmee hun kapitaal als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Op een gegeven moment staan de banken dermate diep onderwater dat ze niet langer door de ECB en Griekse centrale bank overeind gehouden worden en valt het financiele systeem als een kaartenhuis in elkaar.

Massale kapitaalvlucht is het gevolg. Waarop de overheid niets anders kan doen dan het land volledig af te sluiten door kapitaalbeperkingen in te voeren. Geld uit het land halen is dan tijdelijk niet mogelijk.

Totdat er een nieuwe munt is ingevoerd, al is het alleen maar elektronisch. Alle vermogens bij de bank worden omgezet naar een nieuwe munt, die ongeveer de helft van de euro waard zal zijn.

Econoom Mathijs Bouman stelt dat de overheid vier maatregelen moet nemen: Verbod op uitvoer kapitaal, maximum op dagelijkse geldopname, grenscontroles en een tijdelijke drachme drukken.

De berichten over de toenemende mate van kapitaalvlucht en de recente acties van de ECB duiden op een mogelijke kentering van de situatie. Griekenland is nog niet bij de uitgang, maar ze is duidelijk een stap dichterbij.

Lees ook:
"Wat als Griekenland uit de euro stapt?"
"Frankrijk en Duitsland groot belang bij Griekenland in de euro"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten