zaterdag 5 november 2011

Wat als Griekenland uit de euro stapt?

Het is steeds waarschijnlijker dat Griekenland de euro gaat verlaten en de dragme invoert. De vraag is wat er dan gebeurt, en hoe we daar (persoonlijk) op een verstandige manier mee om kunnen gaan.

Griekse banken vallen om
De invoering van de nieuwe munt leidt tot een devaluatie ten opzichte van de euro. De dragme zal veel minder waard zijn.

De Grieken weten dat ook, en zullen al hun spaargeld van de bank halen om in euro's aan te kunnen houden. Griekse banken lopen daardoor leeg, en vallen massaal om. Eigenlijk is het een ouderwetse bank-run.

De Griekse staat zal een deel van de banken moeten redden om het financiele systeem in stand te houden. De vraag is waar ze het geld vandaan halen om dat te doen, wellicht dat het IMF daar een rol in zal spelen.

De devaluatie betekent ook dat Griekenland in een klap een stuk armer wordt. Een devaluatie van 50 procent komt neer op een halvering van de welvaart.

Besmetting
Veel Grieken hebben schulden bij buitenlandse banken. Als die schulden niet in euro's worden omgezet dan verdubbelt de waarde van die schulden, bij een devaluatie van 50 procent. De Grieken zullen massaal niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen, waarmee buitenlandse banken verliezen moeten inboeken.

De buitenlandse banken hebben ook belangen in locale banken, wanneer die omvallen zullen ze ook daar verlies op nemen.

Een Griekenland dat uit de euro stapt betekent ook dat de staat haar schulden niet kan afbetalen en failliet gaat. Banken en andere staten die Griekse staatsobligaties in bezit hebben kunnen fluiten naar hun geld.

Het is inmiddels bekend welke banken daarvoor verlies moeten nemen, zij zullen worden gesteund door nationale overheden en het Europese noodfonds EFSF. Meer onzekerheid is er rond de verzekeringen op wanbetaling de zogenaamde CDS markt.

Het niet terugbetalen van de schuld door de Griekse overheid leidt tot uitbetaling van de CDS contracten. Dit is tot nog toe omzeild door de afboeking door private partijen op 'vrijwillige' basis te doen.

Men weet echter niet wie de CDS contracten heeft uitgegeven of gekocht. Er ontstaat daarmee een situatie vergelijkbaar met de periode na de val van Lehman, toen banken elkaar niet vertrouwden en het financiele systeem tot stilstand kwam.

Twee scenario's
De grote vraag is wat het effect zal zijn op andere landen in Europa zoals Italie, Spanje en Portugal. Naar mijn idee kunnen er twee dingen gebeuren.

Ten eerste kan de Griekse exit er voor zorgen dat het vertrouwen terug keert in Europa. De rotte appel is eindelijk uit de eurozone gegooid, en de rest kan als stabiele eenheid verder.

De exit van Griekenland zorgt dan eerst voor paniek, maar binnen enkele maanden wordt het rustig en sterken de financiele markten aan.

Een tweede mogelijkheid is dat de financiele markten denken dat de besmetting naar andere landen dermate groot is dat ook die landen niet meer solvabel zijn en uit de euro moeten. Dat betekent een exit van Italie, Spanje, en misschien zelfs Frankrijk, met als overblijfsel een veel kleinere eurozone van Duitsland en een aantal andere kleine landen waaronder Nederland.

Dat leidt tot een lange periode van onrust, landen die een voor een uit de euro worden gegooid, choas, gebrek aan vertrouwen en tot een diepe Europese depressie.

Wat kunnen we doen?
Financiele markten zullen sterke schommelingen vertonen in beide scenario's. Daar valt dus mogelijk wat te halen (en te verliezen) voor de belegger.

De euro daalt in waarde en dus kunnen we nu Amerikaanse dollars, Britse ponden of Zwitserse franks kopen. De prijs van goud stijgt, omdat goud vaak gezien wordt als absolute zekerheid, dus goud kopen. De prijs van CDS contracten gaan omhoog, zowel voor overheidsobligaties van Zuid Europese landen, als van bedrijven, dus kun je die nu kopen. De beurzen gaan omlaag, met name bank aandelen, dus aandelen verkopen en short gaan.

Uiteraard is timing altijd belangrijk. Nu een put-optie kopen met een looptijd van drie maanden is riscant. Het is dus goed uitkijken naar de eerste tekenen van de implosie van de euro.

Update: volgens UBS is er maar een strategie; "The only way to hedge against a Euro break-up scenario is to own no Euro assets at all.", via zerohedge.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten