vrijdag 11 november 2011

Economie Spanje stilgevallen, recessie in Europa en Italie in de problemen

De economie van Spanje is in het derde kwartaal niet gegroeid vergeleken met het kwartaal daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse overheid. Het is de voorbode voor een brede Europese recessie.

Al een aantal maanden voorspellen analisten dat een deel van Europa nog dit jaar in een recessie terechtkomt. Volgend jaar wordt het niet veel beter. Inmiddels beginnen de data over de reeele economie naar buiten te komen en is de daling een feit.

Een recessie is nooit leuk. Het betekent een hogere werkloosheid, minder inkomsten voor de overheid, en meer uitgaven voor de overheid aan uitkeringen, wat de begrotingstekorten verder onder druk zet.

Op dit moment komt een recessie in Europa extra slecht uit. We zijn nog bezig met het opruimen van de ravage van de vorige crisis in 2008 en 2009. Alle landen zijn hard aan het bezuinigen om hun begroting op orde te krijgen, en de staatsschuld niet te veel te laten stijgen. Een nieuwe recessie maakt dat onmogelijk.

Hiernaast de onheilspellende resultaten van de meest recente vragenlijst aan inkopende managers over de ontwikkelingen die zij zien. Dit is meestal een zeer goede voorspelling van de economische groei. Op basis hiervan kunnen we nog dit jaar een krimp van bijna een procent verwachten.




Het Europese gemiddelde verhult de landelijke verschillen. Italie, dat stevig onder vuur ligt om harder te bezuinigen, staat aan de vooravond van een sterke krimp. Wanneer de economie wegzakt, en de overheidsuitgaven stijgen en inkomsten afnemen, zullen de nieuwe bezuinigingsplannen onvoldoende blijken.

Ook Nederland krijgt te maken met een terugval in de groei van de economie, en daarmee problemen met de begroting. Zie ook het bericht 'Extra bezuinigingen en de val van het kabinet?'.