vrijdag 27 april 2012

Nederland gered van de afgrond

Wat een krachtig staaltje politiek. Onder druk van Brussel lukt het Nederland eindelijk om in twee dagen tijd een aantal grote hoofdpijndossiers aan te pakken. Nederland staat weer schouder aan schouder met Duitsland, en is terug bij de kernlanden van de Eurozone.


De genomen maatregelen zijn grotendeels overgenomen uit het Catshuisakkoord. Maar dan met minder bezuinigingen op de zwakke groepen en meer lasten voor de rijken. Volgens de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) had het Catshuisakkoord nauwelijks een negatieve invloed op de economie. De 14 miljard euro zouden slechts tot een vermindering van de economische groei van 0,5% leiden in 2013. En dat terwijl de directeur Coen Teulings nog zoveel ophef maakte over de negatieve gevolgen van bezuinigen tijdens een recessie (zie hier). Het nieuwe pakket heeft waarschijnlijk ook beperkte negatieve gevolgen en is daarmee een koopje voor Nederland.

Het is zeer belangrijk dat Nederland juist op dit moment laat zien dat ze duidelijke keuzes durft te maken. Afgelopen maanden ontstond er het beeld dat Nederland misschien bij de probleemlanden van de Eurozone zou horen, vanwege de relatief slecht presterende economie. De Nederlandse economie krimpt sinds halverwege vorig jaar en pas volgend jaar verwacht men groei. Terwijl bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk een recessie lijken te vermijden. Maar nu Nederland laat zien dat ze in staat is om de maatregelen te nemen die nodig zijn om de overheidsfinancien houdbaar te maken, zijn we niet langer een zorgenkindje.

De spotlight van de media en financiele markten kan daarom weer terug naar Spanje, wat verder in de modder wegzakt. Vandaag maakte kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) bekend dat de status van Spanje met twee stappen is verlaagd. Dit zal de rente die de staat moet betalen op haar leningen geen goed doen, waardoor het voor de overheid alleen maar moeilijker wordt om de overheidsfinancien op orde te brengen. De crisis in Europa gaat door, maar met Nederland aan de goede kant van de streep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten