woensdag 16 mei 2012

Frankrijk en Duitsland groot belang bij Griekenland in de euro

Griekenland is maar een kleine economie binnen de Eurozone, toch maken landen zich grote zorgen over een eventueel uittreden van Griekenland uit de euro. 


Een exit betekent namelijk de facto een faillissement van de Griekse overheid, ze kan simpelweg niet aan haar verplichtingen voldoen. De nieuwe drachme zou namelijk ongeveer de helft waard zijn van de huidige euro, waardoor de inkomsten halveren ten opzichte van de uitstaande schuld. 

Die uitstaande schuld is voornamelijk aan overheden van andere landen in de Eurozone. Door alle reddingsoperaties en de afschrijving van de private schuld eerder dit jaar zijn de Europese overheden veruit de grootste schuldeiser.

De financial times geeft een overzicht van de bedragen die de Franse en Duitse overheid hebben uitstaan op Griekenland. Voor Frankrijk is dat in totaal ruim 66 miljard euro, bij Duitsland maarliefst bij 90 miljard euro. Allemaal garanties en bijdragen aan de Europese noodfondsen, waar Nederland ook stevig aan heeft bijgedragen.  

En dit zijn alleen de mogelijke verliezen die de overheden leiden van een Grieks faillissement. De private sector heeft ook ondanks de eerdere afschrijving nog voor miljarden aan Griekse tegoeden. 

Deze afhankelijkheid van een Griekenland dat overeind blijft is de enige reden dat landen als Frankrijk en Duitsland zo hun best doen om de boel bij elkaar te houden. De vraag is echter hoe lang dat nog vol te houden is.


Lees ook "Griekenland stap dichter bij euro exit".
En "Wat als Griekenland uit de euro stapt?".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten