donderdag 24 november 2011

AEX stevig onderuit, tijd om in te stappen?

De AEX is de afgelopen zeven handelsdagen flink teruggezakt en staat inmiddels op 271 punten, terug op het niveau van september. Historisch gezien een zeer lage stand en dus misschien wel een koopkansje voor de lange termijn.


De AEX stond alleen op het dieptepunt van de crisis in 2008 en 2009 lager dan de huidige stand, en stond toen zelfs ver onder de 200 punten. Maar ook daar zijn we snel uitgekropen. We moeten veel verder terug, naar de implosie van de internetbubbel om een tweede periode te zien waar de AEX onder de huidige stand stond. In 2003 raakten we de 250, maar lager zijn we niet gekomen. 

Dat de beurzen momenteel zo laag staan heeft natuurlijk alles te maken met de aanstaande recessie in Europa. Nederland melde zich als eerste met een krimp van de economie in het derde kwartaal van dit jaar. De verwachting voor Nederland en de overige Europese landen is dat ze in het vierde kwartaal krimpen en over heel 2012 ook een krimp laten zien. Dat doet de beurs nooit goed.

Maar belangrijker is misschien wel de onzekerheid rond de euro. De rentes op staatsobligaties blijven stijgen, van de week zelf voor Duitse obligaties wat de angst opwekte dat alle kopers uit Europa zijn gevlucht. De onzekerheid zie je ook terug in de hoge volatiliteit in beurskoers, volle procenten omhoog en omlaag zie je normaal niet zo vaak.

Als we alleen de aankomende recessie in ogenschouw nemen, en er vanuit gaan dat er een milde recessie in Europa komt (is), dan is de huidige koers een prima moment om in te stappen. Wanneer de conjunctuur weer omslaat aan het einde van 2012 gaat de beurs vanzelf mee omhoog.

Maar daarnaast speelt ook het mogelijke uit elkaar vallen van de Europese Monetaire Unie (EMU) ofwel de euro. Dat zou zeer grote negatieve gevolgen hebben voor de reeele economie, en dus ook voor de beurskoersen. Het is dus gokken op wel of geen euro crisis.

VSTOXX volatility index

Geen opmerkingen:

Een reactie posten