maandag 5 december 2011

Top der toppen, eurocrisis wederom 'aangepakt'

Voor de zoveelste keer dit jaar vindt er een grote top plaats van Europese leiders om met oplossingen te komen voor de huidige Europese crisis. De hoop is groot, ook al verwacht iedereen dat de opleving kort zal duren.

Donderdag en Vrijdag komt men bijeen in Brussel om afspraken te maken over de verdere integratie van de eurozone, tot een fiscale eenheid. Ja, dat betekent dat wij als Nederland geld gaan overmaken naar Zuid-Europese landen als Griekenland.

Of ze dergelijke maatregelen ook daadwerkelijk door alle parlementen krijgen is nog maar de vraag. Waarschijnlijk blijft het bij mooie beloftes, in elk geval het komende jaar.

Daarnaast zal er meer ruimte worden gegeven aan de Europese Centrale Bank (ECB) om obligaties op te kopen van noodlijdende landen. Dit gaat richting het aanzetten van de geldpers, en is een goede ontwikkeling.

De beurzen staat al dagen in de plus, anticiperend op een goede uitkomst van de top. Gegeven de aanstaande Europese recessie (volgens de OECD zitten we al in een recessie) is een hogere beurskoers niet terecht, in elk geval niet op de korte termijn.

Men beweert altijd dat de beurzen voor lopen op de reele economie, maar als je de grafieken van de AEX en economisch groei naast elkaar legt, dan blijkt dat niet zo te zijn. Op het dieptepunt van de recessie staat ook de beurskoers op haar laagste stand.

De Europese recessie komt mede omdat de financiele wereld op slot zit, banken lenen elkaar niet meer, en ook minder aan bedrijven. Ze zijn druk met het opkrikken van hun kapitaalratio's. Volgend jaar juni moeten ze voldoen aan strengere eisen.

Dat zien we zelf ook terug aan de extra rente die we op ons spaargeld krijgen. Zo krijg je bij de ING momenteel 1% extra op je spaargeld. Allemaal om meer geld aan te trekken wat dient als toevoeging voor hun kapitaal.

We zullen zien wat de politici op de Europese top dit keer bedenken, en of ze het EFSF nieuw leven in kunnen blazen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten