donderdag 8 december 2011

ECB verlaagt de rente, banken moeten kapitaal aantrekken

Vandaag maakte de Europese Centrale Bank (ECB) een nieuwe rente verlaging bekend, met een kwart procentpunt naar 1 procent. De Europese bankentoezichthouder presenteerde aan het eind van de dag de lijst met banken die extra kapitaal aan moeten trekken.

Mario Draghi, president van de ECB gaf vandaag in zijn persconferentie aan de problemen die banken hebben met hun financiering te willen verminderen. Daarvoor is de rente verlaagd naar 1 procent, en zal er soepeler worden omgegaan met het verstrekken van leningen aan banken. Ook de termijn van de leningen is opgeschroefd naar drie jaar om liquiditeitsproblemen bij banken te voorkomen.

Meer rigoureuze maatregelen zoals het garanderen van staatsleningen staan voorlopig niet op de agenda. Daarvoor moet Europa eerst de institutionele hervormingen doorvoeren, zodat er een fiscale eenheid ontstaat waarbij ingegrepen kan worden bij slecht presterende landen. Het nationale beleid van een land wat een te groot overheidstekort heeft zou dan overgenomen worden door Europa.

Vrijdag vergaderen daarom de politieke leiders van Europa in Brussel om tot overeenstemming te komen om een begin te maken aan een dergelijke fiscale eenheid. De Partij van de Arbeid heeft in Nederland al laten weten dat een dusdanig grote verandering goedgekeurd moet worden door het Nederlandse parlement. Als alle Europese landen daar het zelfde over denken, kan het nog jaren duren voor de wetten worden doorgevoerd.

Aan het eind van vandaag presenteerde de Europese bankentoezichthouder (EBA) hoeveel kapitaal banken extra aanmoeten trekken om aan de nieuwe kapitaaleisen te voldoen (Core Tier 1-kapitaalratio van 9 procent). De banken moeten voor eind juni 2012 voldoen aan deze regels, zodat ze tegen een stootje (lees verdere escalering van de eurocrisis) kunnen. Alleen de Nederlandse SNS bank moet 159 miljoen euro ophalen, andere voldoen reeds aan de eisen.

De vraag is echter waar de banken dat geld vandaan moeten halen. De EBA wil graag dat ze dat doen door te korten op de bonussen, het inhouden van winsten, en het ophalen van nieuw kapitaal op de markt. Ik kan me voorstellen dat de eerste twee opties niet populair zijn en relatief weinig opleveren, en nieuw kapitaal aantrekken is vrij duur in de huidige onzekere markt.

In plaats daarvan zullen banken de andere kant van hun balans terugdringen door te snijden in leningen aan consumenten en bedrijven. Financiering voor bedrijven droogt daarmee verder op, en belemmert de bedrijfsvoering van ondernemingen. Deze 'credit crunch' of 'credit squeeze' drukt daarmee ook de reele economie, en duwt Europa dieper in de recessie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten