vrijdag 16 december 2011

Wat brengt 2012 ons?

2011 was een turbulent jaar, met dalende beurzen en intensivering van de euro crisis. Al halverwege het jaar raakte de Nederlandse economie in een nieuwe recessie en versomberde het beeld voor de toekomst. Maar wat kunnen we verwachten van het komende jaar?

1. Recessie in Europa. De economie van de Eurozone krimpt volgend jaar door de aanhoudende paniek op de financiele markten en de besmetting tussen de euro landen.

2. Dus ook recessie in Nederland. Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft deze week bekend gemaakt dat Nederland op dit moment al in een recessie verkeert. Voor 2012 hoeft men ook geen rekening te houden met groei. Wel met bezuinigingen en een oplopende werkloosheid.

3. Crisis rond de euro houdt aan. Net als dit jaar vinden er meerdere Europese toppen plaats waar afspraken worden gemaakt over nieuwe maatregelen. Deze gaan enerzijds over noodmaatregelen zoals het versterken van het EFSF (European financial stability fund) en het ESM (European stability mechanism), en anderzijds over fundamentele hervormingen zoals het afdwingen van begrotingsevenwicht op nationaal niveau.

4. Onrust over omvallende banken houdt aan. Halverwege 2012 moeten de banken voldoen aan strengere kapitaaleisen, daarvoor zullen ze veel geld uit de markt ophalen of op andere manieren hun balans aanpassen. Ook het afschrijven op Griekse staatsobligaties tikt aan, en banken anticiperen op de veel hardere eisen van het nieuwe in te voeren Basel III en Solvency II beleid.

5. Verkiezingen in de VS, Frankrijk en Griekenland. In alle drie de landen vinden komend jaar presidentsverkiezingen plaats. Dit biedt wellicht wat afleiding van de economische malaise, en is mogelijk bepalend voor de richting van het beleid.

6. Hopelijk verschaft 2012 aan het einde van het jaar duidelijkheid. Duidelijkheid omtrent de euro; blijven we wel of niet met zijn alle bij elkaar. Duidelijkheid over het financiele systeem; vallen er banken om of valt het mee. En duidelijkheid over de toekomstige economische groei; blijft deze komende jaren op een laag maar stabiel pitje, of zijn de turbulente tijden pas net begonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten