maandag 31 oktober 2011

Goudkoorts, de speculatieve bubbel

De prijs van goud is nog steeds ongekend hoog, alles wijst op een speculatieve bubbel. En net als alle andere bubbels, zal ook deze plots uit elkaar spatten.

De enorme stijging van de prijs van goud is volledig toe te schrijven aan de onrust onder investeerders. Goud wordt gezien als een veilige haven, die beschermt tegen inflatie en een mogelijk ineenstorten van de Eurozone.

De stijging van de waarde van goud door de onrusten op de financiele markten trekt echter nog meer investeerders, aan die denken te kunnen profiteren van de stijging, waardoor de opwaartse trend zichzelf in stand houdt.

Wanneer de vooruitzichten voor de economie verbeteren zal de voedingsbodem van de hoge goudprijs verdwijnen, en de koers in elkaar donderen. Voorlopig zijn we helaas nog niet zo ver.

Hiernaast de koers van de AEX en de goudprijs over de afgelopen vijf jaar. Eind 2007 daalde de AEX en steeg de goudprijs. In 2008 daalde de AEX, maar bleef de goudprijs gelijk. Over 2009 en 2010 stegen ze beide. Maar dit jaar bewegen ze duidelijk tegengesteld.


Dit beter te zien wanneer we naar de grafiek afgelopen jaar kijken. De goudprijs steeg wanneer de AEX daalde. En dit is ook wat we verwachten; bij slecht nieuws worden aandelen verkocht, en geinvesteerd in goud.


De hamvraag is natuurlijk of het verband ook in de nabije toekomst opgaat. En of een van beide een voorspeller is van veranderingen in de ander. In dat geval kun je er een beleggingsstrategie aan ontlenen.

Voorlopig beide koersen maar eens in de gaten houden, en wellicht met behulp van data kijken hoe de relatie loopt.