donderdag 17 november 2011

Nederlandse economie krimpt, werkloosheid stijgt

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,3% gekrompen, aldus de voorlopige schattingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de werkloosheid is stevig aan het oplopen en staat inmiddels op 5,8%. De recessie heeft zich aangemeld.

De krimp van de Nederlandse economie is opvallend omdat tegelijk berichten uit Duitsland en Frankrijk kwamen dat de economie daar nog wel groeit. In de politiek wijten de oppositiepartijen de slechte prestatie van Nederland daarom aan de harde bezuiniging van het kabinet, snijden in de uitgaven en het verhogen van de belasting leidt tot minder uitgaven door de consument en lagere investeringen door bedrijven. Dat is zeker zo, maar de grote klap die de Nederlandse economie de recessie in duwt komt toch echt uit Europa.

CBS 2011

Vorige week werd duidelijk dat in Spanje de economie in het derde kwartaal tot stilstand is gekomen, en alle indicatoren staan voor heel Europa op rood. Men verwacht een Europese recessie vanaf eind dit jaar tot diep in 2012, en zal landen als Italie, Frankijk, Spanje en natuurlijk Griekenland hard raken. Zelfs de Duitse economie zal misschien een krimp laten zien.

De werkloosheid in Nederland staat op het hoogste niveau sinds anderhalf jaar, in februari 2010 bedroeg de werkloosheid ook 5,8% na de financiele crisis in 2008/2009. Aangezien de echte recessie nog moet beginnen, zal de werkloosheid verder oplopen.




Lees ook Economie Spanje stilgevallen, recessie in Europa en Italie in de problemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten